Dacă ați avut, la un moment dat, o relație extrem de intensă, din toate punctele de vedere, peste care v-a luat foarte mult timp să treceți (sau, poate, nu ați reușit să treceți niciodată), dacă ați avut relații nocive din care nu ați reușit să ieșiți, indiferent cât de mult ați încercat, dacă ați oferit totul și mereu ați simțit că nu este suficient, dacă ați fost înșelat/înșelată și, confruntând partenerul, acesta v-a convins că, de fapt, nu s-a întâmplat nimic, deși dețineați toate dovezile că ați avut dreptate, există toate șansele să fi fost implicați într-o relație cu cineva care suferă de tulburare de personalitate de tip borderline (TPB).
Unul dintre experții de renume mondial în această boală, psihologul Marsha Linehan, spune: ”Persoanele cu tulburare de personalitate borderline sunt echivalentul unui pacient cu arsuri de gradul III. Ei, pur şi simplu nu au, ca să zicem aşa, piele emoţională. Chiar si cea mai mică atingere sau mişcare le poate crea suferinţe imense.”
O tulburare care apare cu precădere în jurul vârstei de 20 de ani, atât la femei, cât și la bărbați, TPB reprezintă un pericol atât pentru alții, cât și pentru bolnav. Un studiu realizat în Statele Unite în 2014 arată că aproximativ 5.6% dintre americani suferă de această tulburare și că mai mult de 10% dintre ei sfârșesc prin a se sinucide.
Cum se manifestă tulburarea de personalitate borderline?
Deși la o primă vedere persoanele care suferă de TPB par a fi bine, atunci când se confruntă cu un eveniment care îi deprimă sau îi enervează ele devin, de cele mai multe ori, neconsolate sau furioase. Apare comportamentul impulsiv: mâncatul în exces sau abuzul de substanțe, tendințe de suicid, intenție de auto-prejudiciu. Metodele de rănire, în special de auto-mutilare, sunt extrem de diferite, de la bolnav la bolnav, unii dintre ei fiind surprinzător de creativi.
Aceștia nu au capacitatea de a-și controla sentimentele și comportamentul, pot fi fericiți pentru o scurtă perioadă de timp, ca mai apoi să devină foarte triști sau agresivi, suferă de o stimă de sine extrem de redusă, de teamă profundă de abandon și sunt mereu imprevizibili și manipulatori în relaționarea cu ceilalți.
Nimeni nu ştie exact ce anume cauzează TPB, dar o combinaţie de factori genetici şi de mediu poate declanşa această boală. Linehan a constatat că unii indivizi cu TPB provin din familii în care au fost abuzaţi sau ai căror părinţi nu le-au arătat afecţiune în copilărie, dar și din familii normale care au cedat sub presiunile economice şi nu au reuşit să ofere copiilor îndrumare emoţională.
Ce trebuie făcut?
Ținând cont că tulburarea de personalitate borderline poate cauza pericole reale pentru bolnavi și pentru cei din jur (unele dintre cele mai cunoscute crime pasionale au fost puse pe seama acestei tulburări), este recomandat ca bolnavii să urmeze un tratament de specialitate. Nu este vorba atât de un tratament medicamentos (care este, totuși, recomandat în cazurile mai grave), cât despre metode terapeutice care să ajute bolnavul să-și găsească un echilibru emoțional.
La început cu îndrumare, pas cu pas, mai apoi singur, bolnavul trebuie să învețe să își controleze emoțiile și comportamentul. Rezultatele obținute de psihologi de-a lungul timpului arată că perioada de vindecare necesită destul de multă terapie, uneori fiind vorba și de 10 ani de muncă împreună cu terapeutul. Însă, important este că, folosind o terapie potrivită și un tratament corespunzător, această tulburare poate să fie vindecată.
0 Comentarii