Stima de sine a fost, dintotdeauna, un subiect extrem de sensibil, iar abordarea sa tinde să fie, de cele mai multe ori, romantizată. În realitate, modul în care ne vedem pe noi reprezintă una dintre cele mai vitale și serioase fațete are realității și experiențelor noastre. Iubirea de sine ne afectează enorm cursul vieții. De cele mai multe ori uităm că stima de sine se concentrează, în primul rând, pe sine și mai puțin pe percepția celorlalți despre noi.
Este ușor să tragem concluzii pripite și să îi judecăm greșit pe cei de lângă noi, concluzionând că stima lor de sine scăzută este, cu siguranță, rezultatul unui abuz în copilărie sau a unor agresiuni verbale sau fizice suferite în timpul preadolescenței. Și totuși, deși abuzul suferit în timpul copilăriei poate fi o cauză a stimei de sine scăzute, uităm să acordăm atenția necesară faptului că, la urma urmei, nu suntem cu adevărat învățați să ne iubim sau să ne respectăm. Din păcate, este în natura noastră să judecăm și, uneori, chiar să excludem persoanele care diferă de noi prin aspectul fizic sau ca statut social.
Din păcate, nu știm să acordăm importanța cuvenită frumuseții ideii de a fi diferit. Ne confruntăm adesea cu problema de a privi realitatea în ochi și de a accepta faptul că viața nu este aceeași pentru toți. Să accepți faptul că ești diferit și să te iubești asa cum ești nu va fi niciodată ușor, dar în momentul când dispunem de o stimă de sine sănătoasă și realistă, vom putea depăși cu bine greutățile pe care le vom întâmpina inevitabil în drumul nostru prin viață.
În ziua de azi se simte o acută nevoie de valori, principii și modele de urmat, în special în cazul generației tinere care este bombardată cu imagini și article de tip tabloid și de reality show-uri de calitate îndoielnică. Exemplele ”de succes” din mass media transmit contravalori: persoane care se angajează în practici din ce în ce mai degradante, cu scopul de a atinge un soi de notorietate iluzorie și recompense financiare, lipsă de cultură, limbaj licențios și agresiv.
Din această cauză, am început, inconștient, să asociem faima și statutul social cu cheia fericirii. Această premiză este, în cel mai bun caz, un mit. Niciunul dintre noi nu va fi vreodată perfect, iar acest lucru nu trebuie să ne sperie ci, dimpotrivă, să ne bucure. Pentru că din imperfecțiune izvorăște originalitatea fiecăruia dintre noi. Iubiți fiecare părticică din voi, iubiți-vă calitățile, iubiți-vă defectele. Ele sunt cele care vă fac ceea ce sunteți. Fiți voi înșivă și iubiți-vă mult, indiferent de ceea ce spun alții!
0 Comentarii