Realiatea cu care ne confruntăm în această perioadă nu este tocmai ușoară și în niciun caz de ignorat.
Aș dori să scriu câteva rânduri despre ce reprezintă pentru mine situația prezentă. Cred că anxietatea este normală, ținând cont că nu putem controla ceea ce urmează să se întâmple. Nevoia de control ne poate ajuta de multe ori, dar pe de altă parte ne și poate încurca, mai ales atunci când iți dai seama că anumite lucruri nu țin de tine. Îngrijorările și anxietatea sunt probleme comune în general insă când preiau controlul pot fi apăsătoare.
Este normal să poți controla modul în care ai grijă de sănătatea ta și a celor apropiați ( igiena, lucrul de acasă, renunțarea la călătorii, etc), dar sunt și lucruri care oricât am încerca să le controlăm, nu vom reuși. Acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci e esențial doar să îl conștientizăm și să facem tot ce ține de noi, să respectăm regulile impuse de autorități și de medici.
Trebuie să conștientizăm că anxietatea exagerată nu ne ajută, doar ne încurcă, în sensul că stresul, panica, teama, toate aceste emoții normale, date fiind circumstanțele ne scad imunitatea și sănătatea psihică, care în niciun caz nu trebuie neglijată acum. Acestea se pot intensifica fiind izolați, fără contacte sociale, activități care ne fac plăcere și inclusiv rutina cu care eram obișnuiți.
Pe această cale vă rog să vă păstrați calmul și să vă gândiți că există nenumărate metode de a vă petrece timpul acasă într-un mod plăcut, iar eu m-am gȃndit să împărtăşesc cȃteva idei cu voi, care sper să vă ajute să treceti cu bine şi cu mai multă uşurintă peste această perioadă.
În primul rȃnd, cred că este foarte important să păstrăm rutina cu care eram obişnuiti şi înainte de a ne confrunta cu pandemia. Începȃnd cu trezitul de dimineaţa, schimbatul în alte haine, nu cele de casă, pȃnă la micile treburi gospoăreşti ca ordinea, curăţenia, spălatul, sortatul şi aşa mai de parte, toate acestea ne ajută să ne concentrăm pe altceva decȃt pe nelinişte şi lucruri pe care nu le putem controla. Pierdera rutinei poate şi ea să ne amplifice anumite stări de îngrijorare sau anxietate.
În al doilea rȃnd, cred că acum este momentul să profităm de toate resuresele pe care ni-i le oferă internetul. Începȃnd de la spectaole de teatru, de operă, tururi virtuale prin marile muzee ale lumii, cursuri de tot felu, conferinţe, webinarii sau tuturiale din toate domeniile care ne interesează, toate se află doar la un click distanţă de noi, iar partea bună este că acum avem şi timp să ne informăm şi chiar să dezvoltăm hobbyuri noi.
Să nu uităm de sport. Pe mine personal, sportul m-a ajutat enorm această perioadă şi din acest motiv consider esenţial să împărtăşesc asta şi cu voi. Este demonstrat că sportul ne ajută mult în gestionarea anxietăţii, neliniştii, tristeţii si ne conferă o stare de bine, atȃt psihică cȃt mai ales fizică. Eu nu m-am oprit din a practica sport, nu am mai mers la sală întradevăr, dar la mine în camera există un “colţişor” destinat exercitiilor fizice zilnice. Motivaţia pentru a practica sport singură, recunosc că s-a diminuat considerabil, faţă de perioada cȃnd mergeam la sală, alături de antrenoarea mea care era mereu acolo, prezentă să mă încurajeze şi să mă motiveze, dar antrenoarea mea, Georgiana Păun, fiind cea mai inventivă a reuşit să îşi mute şi ea activitatea online, continuȃnd să mă susţină necondiţionat şi să îmi ofere soluţii optime pentru desfăşurarea activităţii sportive acasă. Cu toate că la început am fost sceptică, sedinţele live au fost aproape ca cele din sală, e ca şi cum ea se află fizic langă mine, aşă că funcţionează de minune.
Oamenii au nevoie de conexiune, aceasta este esenţială pentru sănătatea nostră mintală, pentru a putea fi echilibraţi. Aşa că, cu toate că suntem izolaţi la domiciliu, eu v-as recomanda să încercaţi măcar unele activităţi care sunt sociale şi implică alţi oameni. De exemplu eu, am reluat legătura perioada aceasta cu mulţi prietenii vechi, cu care nu aveam mereu timp de poveşti datorită alergăturii cu care ne confruntăm cu toţii în viată de zi cu zi. M-am văzut cu aceştia prin intermediul video conferinţelor şi ne-am încărcat cu toţii bateriile, am rȃs multiar acest lucru este foarte important pentru că oamenii veseli au resurse mult mai mari de a-şi depăşi problemele şi reuşesc să-şi menţină atȃt sănătatea fizică cȃt şi cea emoţională.
Practicarea mindfulness-ului este iarăşi utilă în situaţia de faţă şi nu numai. Învățarea și practicarea mindfulness ne poate ajuta să ne eliberăm de îngrijorări și să ne aducem înapoi în momentul prezent. De exemplu, exerciţii de respirații sau concentrarea pe sunetele pe care le auzim în jur, ne pot ajuta să ne întoarcem în momentul prezent și să ne eliberăm de îngrijorări şi frici. De asemenea rugăciunea, meditaţia statul de vorbă cu noi înşişi despre neliniştile care ne apasă, cu Universul, cu Dumnezeu sau cu orice rezonează spiritual tău şi nu uita să îţi vorbeşti cu compasiune.
Când ne confruntăm cu anxietatea şi cu îngrijorarea, putem pierde conexiunea cu lucrurile care ne făceau plăcere. Dă-ţi voie să faci zilnic cȃteva activităţi care îti umple sufletul de bucurie, De exemplu să citeşti o carte care îţi place, să te uiţi la un film fain, să asculţi muzica care te încarcă pozitiv, să îţi faci o poftă culinară, să dansezi, sau orice îţi aduce satisfacţie şî îţi hrăneşte copilul interior.
Încercaţi să vă eliberaţi de îngrijorare şi să vă concentraţi pe altceva care este important pentru voi acum şi nu uitaţi să #staysafe.
Psihoterapeut, Diana Orha.
0 Comentarii