Emoțiile pe care le trăim ne influențează mult modul în care reacționăm, dar și felul în care suntem percepuți de ceilalți, în consecință sunt un factor important al interacțiunii noastre cu societatea în care trăim. De-a lungul timpului, modul de manifestare al emoțiilor, dar și cantitatea și calitatea exprimării acestora s-au schimbat semnificativ. Dacă în urmă cu câteva decenii era inadmisibil ca o persoană să manifeste public vreun fel de emoții, în ziua de azi cultura și societatea, încurajate de psihologi, au crescut gradul de toleranță și permit, într-o oarecare măsură, exteriorizarea emoțiilor.
Multe persoane nu sunt obișnuite să exprime ceea ce simt într-un anumit moment, fie că vorbim despre emoții pozitive sau negative. Crescute în medii nocive, aceste persoane nu au învățat acasă că este bine să exprimi ceea ce simți, deoarece emoțiile au fost considerate subiect tabuu. De asemenea, resping exteriorizarea emoțiilor acele persoane care au avut experiențe negative atunci când au făcut-o.
Însă, inhibate, acestea pot avea o serie de efecte negative la nivel fizic sau psihic. Spre exemplu, frustrarea, dezgustul sau supărarea suprimate pot genera modificări la nivel fiziologic, cum ar fi dureri de cap, stări de oboseală, creșterea ritmului respirator sau, dimpotrivă, senzație de sufocare, palpitații sau pot duce la consumul de substanțe nocive, ca mijloc de atenuare a intensității trăirii emoționale.
Pe de altă parte, manifestarea emoțiilor poate genera o stare de eliberare, de bucurie sau de bine, în general. Atenție, însă, există anumite emoții care sunt percepute negativ de ceilalți, ducând la sentimente de respingere sau de frustrare. Este indicat ca, atunci când transmitem emoții puternice, să încercăm să le comunicăm cu calm și cu atenție, mai ales când acestea sunt negative au pot fi percepute, în orice fel, ca fiind agresive.
Pentru a învăța cum să ne comunicăm emoțiile avem nevoie atât de exercițiu, cât și de ajutor și susținere din partea celorlalți, mai ales a familiei și prietenilor apropiați. Le putem cere să ne ofere feedback despre modul în care vorbim despre ceea ce simțim, să fie înțelegători atunci când reacțiile noastre spontane nu sunt cele mai potrivite și să ne ajute să abordăm fiecare situație cu mai mult calm. Dacă simțim, însă, că nu avem lângă noi acele persoane cu care să vorbim despre emoțiile noastre, putem apela la un psiholog care să ne ajute să le gestionăm, pentru a câștiga încredere în noi și pentru a fi capabili să exprimăm în mod corect fiecare emoție în parte.
0 Comentarii